Bateria i backup en una instal·lació solar

En aquest article intentarem resoldre els dos grans dubtes d’una instal·lació solar fotovoltaica: la necessitat d’una bateria i/o d’un backup.

Primer de tot, indicar que no són explícitament necessaris perquè una instal·lació fotovoltaica funcioni correctament.

No obstant ens aporten aspectes addicionals dins el seu funcionament, com una major quota d’autoconsum, un major aprofitament de l’energia solar generada, i en el cas del backup el continu funcionament en cas de fallada de subministrament elèctric.

La bateria de liti

En el mercat actual existeix una gran varietat d’inversors fotovoltaics, i només una minoria disposen de la seva pròpia bateria; la resta són fabricants de bateries aliens a les marques d’inversors solars.

Aquests fabricants d’acumuladors normalment donen una àmplia cobertura de compatibilitat amb diferents marques d’inversors, sobretot de les primeres marques com SMA, Fronius o Huawei.

El funcionament de la bateria és, bàsicament, emmagatzemar aquell excedent fotovoltaic que s’ha produït durant el dia amb la intenció d’injectar-lo a l’edifici en hores que la producció sigui inferior a la demanda elèctrica, com poden ser les nits o dies rúfols.

Ara bé, la pregunta del milió és: necessito una bateria en el meu sistema solar? La resposta és més complexe que un monosíl·lab ja que depèn de diferents factors com: superfície de captació solar o demanda elèctrica de l’edifici.

Tots els sistemes solars fotovoltaics son compatibles amb una bateria de liti, sense excepció; a més, si l’inversor és híbrid (que significa que permet la connexió d’una bateria) l’acumulador és molt senzill de connectar i el monitoratge del seu funcionament quedarà inclòs dins el propi monitoratge de l’inversor.

El backup

L’altra dubte que més se’ns planteja a l’hora de proposar un sistema solar és: l’inversor seguirà funcionant en cas de falta de subministament elèctric?. La resposta més general és NO, doncs per norma europea tots els inversors solars s’han d’aturar en aquest cas per un tema de seguretat.

Ara bé, hi ha inversors que permeten afegir de forma addicional un element que converteix el sistema solar interconnectat en un d’aïllat mentre el tall de subministrament és actiu. És el cas de Huawei o Fronius. En el cas de Huawei han patentat l’anomenat Backup box, tant monofàsic com trifàsic, que permet alimentar una línia elèctrica, anomenada de càrregues crítiques, amb una intensitat màxima de 20A; perquè aquest fet es produeixi és necessària la instal·lació d’una bateria i del propi backup.

El funcionament seria el següent: en el moment d’una falta de subministrament elèctric l’inversor reb una senyal procedent del backup ordenant un pas per zero (que vol dir una desconnexió total de la xarxa com a mínim d’1 segon), acte seguit es torna a engegar en mode illa alimentant el circuit de càrregues crítiques escollit.

En canvi, amb Fronius és diferent sempre que es diposi d’un model tipus GEN24. Aquest inversor incorpora l’opció de l’anomenat Full Backup, que significa que el sistema podrà seguir alimentant tot l’edifici amb la potència màxima de la instal·lació solar i sempre i quan la demanda elèctrica sigui inferior a aquesta potència màxima.

Et podem ajudar

Si en ment tens pensat en conèixer si la vostra instal·lació solar és compatible amb una bateria i/o un backup pots contactar-nos. No només t’informarem d’aquest fet, sinó que a més a més et podrem preparar un estudi-pressupost per a la seva instal·lació.

A Bancells som experts en sistemes solars fotovoltaics, més d’11 anys d’experiència ens avalen: contacta amb nosaltres.

Taula de continguts

Subscriu-te al nostre butlletí i connecta amb el canvi!

T’enviarem informació sobre les últimes tecnologies en plaques solars, notícies sobre energia renovable i altres consells pràctics per fer que el teu domicili o empresa sigui més sostenible energèticament.