Ha arribat el moment de les bateries!

Una de les diferents mesures que es van aprovar durant la crisi energètica del 2022 va ser la reducció dels impostos directes i indirectes a la factura d’electricitat de contractes residencials; per exemple, l’IVA es va reduir al 5% o l’Impost Especial d’Electricitat (IEE) es va rebaixar al 0,5%.

Ha arribat el moment de les bateries!

Aquestes mesures van alleugerar la pressió sobre les famílies davant l’imparable increment del preu del kWh elèctric, així com la pujada del preu del gas. En aquells moments es van assolir preus desorbitats com 500€/MWh al preu majorista!

Durant el 2023, el preu del kWh elèctric va començar un descens fins assolir un preu com el d’avui, dia 28/02/2024, que segons l’OMIE el màxim ha sigut de 14,67€/MWh i el mínim de 0€/MWh.

Aquesta baixada del preu de l’electricitat condiciona les mesures aprovades pel Govern Espanyol per mantenir la reducció dels impostos de l’IVA i de l’IEE.

El preu de l’electricitat al 2024

A finals de l’any passat, el Govern Espanyol va prorrogar les mesures del RDL 8/2023 al llarg del 2024, apujant l’IVA al 10% a partir de l’1 de gener del 2024 i amb previsió de recuperar el seu 21% original a finals del 2024.

No obstant, hi ha una clàusula que condiciona la pujada d’aquest import de forma immediata i és en el cas en que el preu majorista d’electricitat en el seu valor mig estigui per sota dels 45€/MWh. Amb les dades actuals i el bon comportament de les energies renovables com l’eòlica i la solar fotovoltaica provocaran que aquest mes de març l’IVA de la factura d’electricitat recuperi el seu 21%, així com l’IEE que pujarà al 2,4% durant l’abril i recuperarà el seu 5,11% original a partir del juliol.

Per tant, a partir del mes de març s’espera un increment notable del preu de l’electricitat d’un 11% com a mínim a tots els contractes sense bo social, ja siguin a tarifa fixa o bé tarifa indexada.

Per altra banda, ens trobem en un moment on apareixen les vulgarment anomenades com a ‘curbas de pato’ provocades pels excedents de solar fotovoltaica dins el mix d’energia de la xarxa de distribució. Això significa que durant les hores diürnes s’estan veient preus d’electricitat en el mercat majorista a 0€/MWh, mentre que les hores fora d’aquest horari diürn el preu del kWh es superior o bé es dispara.

Ha arribat el moment de les bateries!

A on es dirigeix el mercat elèctric actualment?

És complicat d’encertar amb total fiabilitat, però la lògica em xiuxiueja que els preus dels períodes de consum d’energia variaran en breu, passant el període vall on ara és el punta i al revés, és a dir, el preu d’electricitat en horari nocturn serà el més car.

I és que té tot el sentit del món: si el cost del kWh diürn és nul o casi nul al mercat majorista les comercialitzadores iniciaran un descens del preu de compensació dels excedents solars i, per tant, ens trobarem en un escenari que el període nocturn serà més car que no pas durant el dia.

Arribats a aquest punt tindrà molt de sentit la incorporació d’una bateria física dins el nostre sistema solar fotovoltaica, doncs tota aquella energia excedentària que tindria un preu de compensació baix o molt baix sortirà més a compte emmagatzemar-la en una bateria per a poder usar-la durant el període nocturn o bé durant el període on la solar fotovoltaica no pugui arribar.

La solució: sistema solar fotovoltaic en autoconsum

Davant d’aquest escenari previst a curt termini, plantejar-se un sistema solar fotovoltaic en autoconsum no hauria de ser una opció sinó una recomanació, doncs els kWh autoconsumits estaran exempts de la pujada de l’IVA i dels impostos de la factura d’electricitat; i per altra banda, tothom que tingui una instal·lació solar fotovoltaica a casa seva ara és el moment de la incorporació d’una bateria abans que els seus preus augmentin considerablement per l’alta demanda que es preveu i per esquivar el canvi de preus dels períodes de facturació d’energia.

A Bancells Ecotècnics som pioners i experts en la instal·lació de solar fotovoltaica en autoconsum i en la incorporació de bateries en aquests sistemes. Fent clic aquí podreu sol·licitar el vostre estudi i pressupost sense compromís tant d’un sistema solar fotovoltaic com per la incorporació d’una bateria, estarem encantats d’ajudar-te a esquivar la pujada dels impostos de la factura d’electricitat i d’avançar-te a l’escenari del canvi de períodes de facturació d’energia.

Taula de continguts

Subscriu-te al nostre butlletí i connecta amb el canvi!

T’enviarem informació sobre les últimes tecnologies en plaques solars, notícies sobre energia renovable i altres consells pràctics per fer que el teu domicili o empresa sigui més sostenible energèticament.